Dramatisk räddningsövning i tunneln

Igår genomfördes en brand- och olycksövning cirka 900 meter in i ett av tunnelrören vid Citytunnelns arbetsplats i Holma. Scenariot vid övningen var en brand som utbrutit i tunnelborrmaskinen och en tunnelarbetare som klämts fast under ett tungt tunnelsegment.
Räddningsledare Anna Andersson Carlin

Den skadade (en docka) förs ut ur räddningståget.
– Fokus vid den här olyckan var livräddning. Först var vi tvungna att släcka vi branden för att skapa en rökfri miljö så att sjukvårdarna kunde komma in till den skadade. Fem av tunnelarbetarna kunde ta sig ut ur tunnel till fots, tre tog sig till flyktkammaren i tunnelborrmaskinen och de tycks alla vara oskadda. Den tunnelarbetare som klämdes fast är svårt skadad, sa räddningsledare Anna Andersson Carlin strax efter övningen.

Räddningstjänsten fick larmet om olyckan och branden inne i det västra tunnelröret klockan ett. Strax därefter var de första räddningsbilarna på plats. För att ta sig in i tunneln använde räddningstjänsten och ambulanspersonal ett av tunnelentreprenörens servicetåg som byggts om för att användas vid räddning. Tåget är bland annat utrustat med friskluft och det finns också plats för en bår.

Räddningstjänsten i Malmö har varit med från allra första början när Citytunneln projekterades. Dels för att vara med när säkerheten utformas för tunneln i drift men också för att se till att brandsäkerheten är god under själva bygget. Räddningspersonal har besökt arbetsplatsen åtskilliga gånger för att lära sig de speciella förutsättningar som gäller för arbete i en tunnelborrmaskin. De också lärt sig att köra de speciella servicetåg som används vid tunnelarbetet.

Övningen gick bra, det var inga stora problem. Men det finns förstås saker som kan förbättras, säger Anna Andersson Carlin.

En tunnelborrmaskin inne i en tunnel är en mycket annorlunda arbetsplats när det gäller säkerhet och brandskydd. En stor skillnad jämfört med en vanlig fabrik är till exempel att det inte finns en nödutgång. Därför är maskinerna bland annat utrustade med en räddningskammare där tunnelpersonalen kan söka skydd i väntan på räddningspersonal.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *